Tarih.web.tr

Tarih, Türk Tarihi ve Medeniyeti

Ana SayfaAtatürkBelgelerMakalelerSosyal BilgilerTarihİletişim

İnkılap Tarihi / Atatürk'ün Ölümü

ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ

Tarih : Geçmişte yaşamış olan insanların insanların savaşlarını, antlaşmalarını, kültürlerini, uygarlıklarını, yaşayışlarını yer, zaman ve kişi belirterek, kaynaklara dayalı olarak, sebep - sonuç ilişkisi içerisinde inceleyen bir bilim dalıdır.

Atatürk'ün Ölümü 1938

Atatürk, hayatı boyunca Türk milletinin huzuru, güvenliği ve mutluluğu için çalışmıştır.

Atatürk, 1937 yılının sonlarına doğru sağlık problemleri yaşamaya başladı. Ancak o, sağlığının bozulmasına aldırmadan milleti için özveri ile çalışmalarına devam etti.

1938 yılının ocak ayında rahatsızlığı daha da arttı. Yapılan muayenelerden sonra Atatürk'e karaciğer hastalığı teşhisi konuldu. Doktorları, Atatürk'e çalışmaları bırakıp tedavi için dinlenmesi gerektiğini söyledi. Türk milleti için çalışmayı sağlığından daha önemli gören Atatürk, cumhurbaşkanı olarak görevini aksatmadan sürdürdü. Bir taraftan uluslararası toplantılara katılırken diğer taraftan da Hatay sorununu çözmek için tüm gücünü kullandı.

1938 yılı Mart ayında Türk ve yabancı doktorlar Atatürk'ü yeniden muayene ettiler. Hazırlanan raporda hastalığın ilerlememesi için dinlenmesi gerektiğini tavsiye ettiler. O dönemlerde Hatay sorunu yüzünden Fransa'yla olan ilişkiler yeniden gerildi. 1938 yılında 19 Mayıs törenlerinden sonra yurt gezisine çıkan Atatürk, Mersin ve Adana'yı ziyaret etti. Burada askeri manevraları izleyip birlikleri denetledi. Bu gezi sırasında rahatsızlığı daha da artan Atatürk, 26 Mayıs'ta Ankara'ya döndü. Hastalığının ilerlemesi üzerine 5 Eylül 1938'de vasiyetini hazırladı.

Atatürk, hayatının son Cumhuriyet Bayramı'nı Dolmabahçe Sarayı'nın bir odasında geçirdi.

Hastalığı gün geçtikçe ilerleyen Atatürk, 8 Kasım 1938'de komaya girdi. Sağlığı ile ilgili haberlerin artması Türk milletini derin bir endişe ve üzüntüye sevk etti. Girdiği komadan çıkamayan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe'de hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı - 2019

Atatürk'ün Ölümü Sonrası

Atatürk'ün ölümü, Türk milletini derin bir yasa boğdu. Cenazesi, 16 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'ndaki tören salonuna konuldu. Atatürk'ün naaşı üç gün boyunca halkın ziyaretine açık tutuldu. Cenaze namazı Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya tarafından 19 Kasım'da kıldırıldı. 20 Kasım'da cenaze, Ankara'ya nakledildi. Atatürk'ün cenazesini Ankara Garı'nda İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak başta olmak üzere devlet ileri gelenleri karşıladı. Atatürk'ün cenazesi Türkiye Büyük Millet Meclisinin önünde hazırlanan katafalka konuldu. Burada da halkın ziyaretine açıldı ve cenazenin başında nöbetler tutuldu. 21 Kasım'da büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Daha sonra Atatürk'ün naaşı, TBMM'den alınarak geçici olarak Etnografya Müzesi'ne kaldırıldı.

Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e taşındı.

Atatürk

Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.

 

Tarih, Türk Tarihi ve Medeniyeti
www.tarih.web.tr © 2022