Tarih.web.tr

Tarih, Türk Tarihi ve Medeniyeti

Ana SayfaAtatürkBelgelerMakalelerSosyal BilgilerTarihİletişim

Osmanlı Tarihi / İstanbul'un Fethi

İSTANBUL'UN FETHİ

Tarih : Geçmişte yaşamış olan insanların insanların savaşlarını, antlaşmalarını, kültürlerini, uygarlıklarını, yaşayışlarını yer, zaman ve kişi belirterek, kaynaklara dayalı olarak, sebep - sonuç ilişkisi içerisinde inceleyen bir bilim dalıdır.

İSTANBUL'UN FETHİ 1453

İSTANBUL'UN FETHİ'NİN SEBEPLERİ

İkinci Murat'ın ölümünden sonra, yerine oğlu İkinci Mehmet, ikinci defa Osmanlı Devleti tahtına çıktı. İkinci Mehmet devletin iç ve dış güvenliğinin sağlanması, Balkanlardaki ilerlemenin devamı için, İstanbul'un mutlaka alınması gerektiğine inanıyordu. Bu nedenle hükümdar olduktan hemen sonra İstanbul'un fethi için hazırlıklara başladı.

İstanbul'un Fethi'nin Nedenleri

1) Osmanlı Devleti'nin Anadolu ve Rumeli'deki topraklarını birleştirme düşüncesi.

2) Bizans'ın, Avrupa'yı Türklere karşı her fırsatta kışkırtması ve Haçlı seferlerinin düzenlenmesine yol açması.

3) Bizans'ın, Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtması. Osmanlı şehzadelerini isyan etmeleri için kışkırtması.

4) Bizans'ın konumundan dolayı, Türk ordularının Anadolu'dan Rumeli'ye, Rumeli'den Anadolu'ya geçerken çeşitli zorluklarla karşılaşması.

5) Ekonomik yönden gelişmek isteyen Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u alarak kara ve deniz ticaret yollarına egemen olmak istemesi.

6) İstanbul'un alınması durumunda, Avrupa devletlerinin Türkleri Balkanlardan atma ümidinin kırılacak olması.

7) Peygamber Efendimizin, İstanbul'un fethi için söylemiş olduğu övgüye layık olma düşüncesi.

İkinci Mehmet, Batı dünyasına üstünlük sağlamak, Anadolu ve Rumeli topraklarının güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak, İslam dünyasında itibar kazanmak, Türk ekonomisini canlandırmak gibi amaçlarla İstanbul'un fethi için hazırlıklara başladı.

İstanbul'un Fethi İçin Yapılan Hazırlıklar

İkinci Mehmet'in İstanbul'un Fethi İçin Yaptığı Hazırlıklar

1)

2)

3)

4)

5)

Bizans'ın Savunma Hazırlıkları

1)

2)

3)

4)

5)

İstanbul'un Fethi

Hazırlıklarını tamamlayan İkinci Mehmet, 5 Nisan 1453'te İstanbul önlerine geldi. Şehri karadan ve denizden kuşattı. Bizans İmparatoru Konstantin, Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u savaşsız terk etmeleri teklifini kabul etmedi.

6 Nisan 1453'ten itibaren İstanbul kuşatması başladı. Osmanlı Devleti; 12 Nisan 1453'ten itibaren topçu atışlarına başladı. Bizans, Türklerin taarruzlarına karşı koymaya çalışıyordu.

21-22 Nisan 1453 gecesinde, 72 parçalık Osmanlı donanması; karadan kızaklardan kaydırılarak Haliç'e indirildi. Bu durum Bizans'ın işini zorlaştırdı. 53 gün süren kuşatma, 29 Mayıs 1453'te şehrin düşmesiyle sona erdi. Böylece İstanbul fethedildi. (29 Mayıs 1453)

İstanbul'un Fethi'nin Sonuçları

İstanbul'un Fethi hem Türk Tarihi, hem de Dünya Tarihi açısından önemli sonuçlara yol açtı.

Bu sonuçlar;

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

 

 

Tarih, Türk Tarihi ve Medeniyeti
www.tarih.web.tr © 2022